Niemand ontkomt aan huidveroudering

Net zoals alle organen ontkomt de huid niet aan veroudering. Leefstijl, behandelingen en smeren houden rimpels wel tegen maar een wondermiddel bestaat nog niet. Onze huid verouderd door verschillende factoren, intrinsieke en extrinsieke factoren.

Intrinsieke veroudering is het natuurlijke proces dat in onze genen vastligt. Het dunner worden van de huid door verlies van collageen en elasticiteit, het verlies van hydratatie en de afname van celvernieuwing. Dit proces verschilt sterk per persoon. Al vanaf je twintigste neemt geleidelijk de talgproductie af. Dat zal je aanvankelijk nauwelijks merken maar uiteindelijk krijgt iedereen last van een te droge huid. Vanaf je dertigste verloopt je celvernieuwing iets langzamer. Je huid heeft moeite om dode huidcellen kwijt te raken en dan kan je huid er doffer en grauwer uit gaan zien. Tussen de dertig en vijftig jaar verminderd het aantal antioxidanten in je huid. Het gevolg is, er ontstaan rimpels, pigmentvlekken, je huid verslapt en de kans op huidkanker neemt toe.

Extrinsieke veroudering wordt gestuurd door leefstijl en factoren van buitenaf. Zoals blootstelling aan zonlicht, luchtvervuiling, roken, stress, etcetera. Ook de mimiek van je gezicht en zelfs je slaaphouding hebben invloed op het ontstaan van rimpels.

Deze intrinsieke en extrinsieke veroudering beïnvloeden en versterken elkaar. Het is daarom goed om te zorgen dat de extrinsieke factoren zo min mogelijk greep krijgen op je huid.

Hoe kan je het ontstaan van rimpels vertragen

Bescherm je huid tegen de zon (SPF 30 tot 50) en gebruik een goede crème en een serum met antioxidanten, die passend is bij je leeftijd, je huidconditie en de verschillende seizoenen.

Voeding is belangrijk, met name vitamine C en D maar ook Astaxanthine supplementen en Omega 3 vetzuren. En een gezonde leefwijzen helpt natuurlijk ook mee.

Behandelingen zoals bijvoorbeeld, Microneedling en Microdermabrasie zorgen dat de celvernieuwing maar ook het collageen en de elasticiteit van je huid zal verbeteren.

Kortom investeer nu, in hoe je er later uit wil zien en maak een keuze uit de mogelijkheden die er tot op heden zijn.